Partea I – Cele mai bune jocuri ale anilor 2000-2005
Deceniul trecut (ma simt foarte bătrân când zic asta) a fost plin de jocuri inovative și pur și simplu awesome. Stau și mă gândesc la unele titluri, și nu-mi vine să cred că deja au peste 10-15 ani. Parcă numa’ ieri mă chinuiam să le “trec”, iar apoi să ma laud prietenilor de la școală.. Lista de mai jos este subiectivă și prezintă cele mai bune jocuri ale anilor 2000-2005. Să-i dăm bătaie!
8. Hitman: Codename 47
Lansat în 2000, este primul joc din seria Hitman, fiind urmat de Hitman 2: Silent Assassin. Povestea îl urmăreşte pe Agentul 47, o clonă umană, cu un bar-code tatuat pe ceafă. Acesta este pregătit pentru a duce la capat orice asasinare fiind angajat de o agenţie, organizație ce ii trimite mai departe “contracte”.
Hitman: Codename 47 a primit, de asemenea, numeroase review-uri pozitive din partea criticilor, numindu-l şi pe acesta unul dintre cele mai bune jocuri ale tuturor timpurilor.
7. Deus Ex
Deus Ex este un joc cyperpunk, first-person-shooter şi de acţiune, lansat în 2000, ce se bucură de o poveste extrem de atractivă pentru fanii acestui gen, aceea a unui oraş futurist din anul 2052 şi a lui JC Denton, un agent anti-terorism, care, evident, este trimis să combată actele de terorism, într-o lume ce fusese deja înconjurată de haos.
Nu de foarte puţine ori a fost numit “Cel mai bun joc al tuturor timpurilor pe PC”, fapt ce i-a determinat pe creatori să intervină atât cu un sequel, Deus Ex: Invisible War, cât şi cu 2 presequels, Deus Ex: Human Revolution şi Deux Ex: The Fall.
6. Call of Duty
Call of Duty este în mod clar unul dintre cele mai bune jocuri ale anilor 2000. A inspirat o generație întreagă. Apare în 2003 și este, împreună cu Medal of Honor: Allied Assault, unul dintre cele mai populare și mai faine jocuri cu cel de-al Doilea Război Mondial. Call of Duty îți permite să vezi războiul din trei campanii diferite: americană, britanică și sovietica. Un joc epic, pe care l-am “abuzat” multe ore.
5. Max Payne
Unul dintre cele mai interesante jocuri de pe această listă, Max Payne este un 3rd person shooter, cu numeroase premii, publicat iniţial de Gatheringof Developers în 2001. Acţiunea începe cu Max Payne, un poliţist NYPD, ce-şi găseşte familia omorâtă de niște dependenţi de droguri. În comparaţie cu jocurile ce l-au urmat, inclusiv cele din ziua de azi, Max Payne nu foloseşte cutscene-uri cinematice pentru a-şi prezenta povestea, ci se comportă ca un “graphic novel”, adică o serie de imagini asemănătoare benzilor desenate, pe baza cărora funcţionează un sistem de sunete şi voci de înaltă calitate.
4. World of Warcraft
Masivul multiplayer online îşi îndeplineşte cu succes scopul, acela de a-l arunca pe jucător într-o lume expansivă, în care vei fi complet pierdut pentru câteva luni bune. Dorinţa de a evolua, dezvoltarea skill-urilor, bătăliile între personajele online şi numeroasele quest-uri pe care trebuie să le îndeplineşti fac ca World of Warcraft să nu fie doar o distracţie, ci pur şi simplu o nevoie. O super dependenţă ce clar merită să fie printre cele mai bune jocuri ale anilor 2000.
3. Mafia: The City of Lost Heaven
Lansat în 2002, Mafia prezintă povestea unui șofer de taxi ce ajunge să se alăture mafiei și să urce în ierarhia ei, dintr-o simplă întâmplare. Feedback-ul jocului a fost extrem de pozitiv, fiind lăudat pentru doza sa impresionantă de realism, fiind urmat, astfel, de un sequel Mafia II şi de un al III-lea joc, Mafia III ce va apărea anul acesta.
Spaţiul temporal se situează undeva în jurul anilor ’30, în oraşul fictiv Lost Heaven din SUA, ce prezintă părţi din San Francisco şi Chicago din aceeaşi perioadă.
2. GTA San Andreas
Cu toate influenţele tipice Los Angeles, a băieţilor de cartier şi a furturilor de maşini, GTA San Andreas şi-a depăşit cu mult stadiul de sequel, ajungând un adevărat pilon în evoluţia Rockstar de-a lungul timpului.
Cu grafică îmbunătăţită semnificativ față de GTA Vice City, open-world environment, posibilitatea de a-ți customiza caracterul şi, efectiv, să-ţi dai frâu liber imaginaţiei, îl face, chiar şi astăzi, unul dintre cele mai inovative jocuri din istorie, reuşind să vândă peste 21 de milioane de copii.
1.Half Life 2
Odată cu lansarea acestuia în 2004, Half-Life 2 a deschis noi drumuri către inteligenţa artificială şi animaţiile computerizate. Încă este considerat unul dintre cele mai bune jocuri din istorie. A câştigat numeroase premii cu titlul de “Jocul Anului”.
Seria cuprinde şi alte două jocuri cu o la fel de mare popularitate, Counter-Strike şi Day of Defeat.
Citește și Partea a doua din cele mai bune jocuri ale anilor 2000, articol ce cuprinde jocurile dintre anii 2005-2010
Care e preferatul tău?